fbpx

Een pijnlijk absurdistische confrontatie tussen drie ambtenaren en een burgergroep, live in dit theater.

Het Toeslagenschandaal… Groningen… Sywert… Nederland is in vertrouwenscrisis. Wat is het beste antwoord op al dat groeiende wantrouwen? Hoe gaat de overheid dit oplossen? Drie Rijksambtenaren trekken het land in om, volledig transparant, via open gesprekken met de burger, tot wederzijds vertrouwen te komen.

 

De Vierde Macht duikt in de verstoorde verhouding tussen overheid en samenleving. Tussen Den Haag en ‘Nederland’. Tussen ambtenaar en burger. Zij die in hoge torens beleid en wetten maken die wij allemaal zullen moeten naleven… Wat kunnen ambtenaren de burgers in ‘real life’ bieden? En wat kunnen zij terug verwachten?

 

Komisch, wrang, licht absurdistisch en op basis van gedegen research: dit is onze nieuwste documentairevoorstelling.

“De Vierde Macht is brandend actueel theater over de verborgen wereld van de ambtenarij”

De Volkskrant

Een eerdere versie van De Vierde Macht was te zien in het ministerie van OCW en volledig uitverkocht. Deze ‘on tour’ versie is aangepast voor de theaters en nieuw van vorm en inhoud. 

Toneelschrijver Jannemieke Caspers studeerde Theaterwetenschap & Dramaturgie en Writing for performance. Daarna schreef ze voornamelijk documentair theater waardoor ze bedreven raakte in het vertalen van non-fictie materiaal naar een theatertekst. In 2019 won ze het TheaterTekstTalent Stipendium voor Een vlinder van sneeuw. Ze omschrijft haar werk als “het creëren van een nieuw licht of perspectief op de bekende werkelijkheid. Ik schrijf graag over de wankele mens, die bang is onevenwichtig te (b)lijken.”

“Over de minister als ‘god’ en de burger als doodeng wezen: gaat dat zien!”

Columniste Sheila Sitalsing

Voor De Vierde Macht werken we opnieuw samen met componist Kaspar Schellingerhout. Zijn muziek varieert van catchy melodieën tot droomachtige theatrale soundscapes. Eerder maakte hij het geluidsontwerp voor IJS&VISRishi en voor Oksigen ontwierp Kaspar een soundtrack die “van de stad een filmisch decor maakt” (de Volkskrant).

Eerder maakten we in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken de veelbesproken podcast Hallo Hannah. In de drie reeds verschenen afleveringen vertellen Rijksambtenaren over hun werk en de morele dilemma’s die ze daarbij weleens ervaren. Hier lees je iets meer over hoe de podcast tot stand is gekomen.

credits
 • concept Firma MES
 • tekst Jannemieke Caspers en Firma MES
 • regie Thomas Schoots
 • spel Roos Eijmers/Lindertje Mans, Daan van Dijsseldonk, Tommie Kinneging, Ozan Aydogan
 • geluidsontwerp Kaspar Schellingerhout
 • kostuumontwerp Akelei Loos
 • techniek Marco van der Velde, Youri Wezenaar, Julia van Crugten
 • zakelijke leiding Marije van Rest
 • pr Maayke Grootscholten, Kevin Brouwer
 • campagnefotografie Jaap Strijker
 • met speciale dank aan OCW Open
 • met dank aan Rianne Meboer, Stephan Grimmelikhuijsen, Erik-Jan van Dorp, Wigo4it en al onze geweldige vrijwilligers!