fbpx

In de podcast Hallo Hannah vertellen Rijksambtenaren over hun werk en de morele dilemma’s die ze daarbij ervaren. Daan en Roos maken deze podcast in opdracht van Dialoog en Ethiek, een programma binnen de Rijksoverheid opgericht n.a.v. het Toeslagenschandaal. Het is voor ons een bijzonder project om aan te werken, en een grote inspiratiebron voor De Vierde Macht. Hier lees je iets meer over hoe de podcast tot stand is gekomen.

"Een fantastisch project"

Alexander Klöpping, Een podcast over media

In 2022 werden wij door Dialoog en Ethiek gevraagd op een podcast te maken over de morele dillema’s van Rijksambtenaren. Hun doel is om binnen de Rijksoverheid een open gesprek op gang te brengen waarin ambtenaren kritische vragen kunnen en durven stellen over het werk dat zij doen.

Dat leek ons best interessant, maar eerlijk gezegd waren we best bang voor een brave podcast, waarin ambtenaren stoer zouden kunnen doen over die keer dat ze hun baas tegenspraken, gelijk kregen en meteen promotie kregen. Gelukkig bleek daar niets van waar.

De gesprekken gingen veel dieper en verder dan gedacht. Ambtenaren schetsen persoonlijke en indringende situaties waarin ze voor morele dilemma’s kwamen te staan en hoe ze daar vervolgens mee omgaan. Stuk voor stuk waren de geïnterviewden zich zeer bewust van hoe er door de buitenwereld tegen hun werk aan wordt gekeken. Zeker sinds het Toeslagenschandaal, de coronacrisis en de gaswinning in Groningen ervaren ze veel wantrouwen. Vanuit de politiek, de pers en ook vanuit burgers.

Al tijdens het monteren maakten de verhalen in de podcast veel los. Bij ons, bij Dialoog en Ethiek en ook bij NRC, die een conceptversie van de podcast in handen kreeg en besloot daar geluidsfragmenten uit te publiceren in een groot artikel en in hun podcast Haagse Zaken.

Inmiddels staan er vier afleveringen van Hallo Hannah online, de vijfde komt eind juni. De podcast probeert aan de ene kant bij te dragen aan meer ruimte voor reflectie en ethiek onder Rijksambtenaren en aan de andere kant een breder publiek kennis te laten maken met de overwegingen, twijfels en de wereld van de Rijksambtenaar.

We zijn trots op het resultaat en zijn benieuwd naar jullie reacties. Voor vragen en opmerkingen (of complimenten 😉) weten jullie ons te vinden.

Daan en Roos

Luister hier via Apple Podcasts. Hier vind je meer informatie over Dialoog en Ethiek

"Heel interessant om naar te luisteren"

Sheila Sitalsing, De Volkskrant
  • concept Roos Eijmers en Daan van Dijsseldonk i.s.m. Dialoog en Ethiek
  • INTERVIEWS EN MONTAGE Roos Eijmers en Daan van Dijsseldonk
  • MUZIEK EN EINDMONTAGE Kaspar Schellingerhout
  • ZAKELIJK LEIDING Marije van Rest
  • publiciteit Nicole Bettonviel
  • MET DANK AAN alle geïnterviewden, Joris Smit, Dunya Khayame, Nanette Edens, Bob Kommer Studio's