fbpx
Geplaatst op: 21 October 2021

In de audiotour Oksigen komen meerdere persoonlijke verhalen samen. Misschien wel het meest confronterend is het verhaal van de kunstenaar Noto Soeroto, waarvan de tekst werd geschreven door schrijver Reggie Baay. Noto Soeroto kwam begin van de vorige eeuw naar Nederland om voor financiering van zijn kunstprojecten onder andere aan te kloppen bij een rijke Haagse plantage-familie.

De tekst is ingesproken door acteur Maarten Heijmans en neemt de luisteraar mee naar de zwarte bladzijdes van de Nederlandse geschiedenis. Reggie Baay is blij met het eindresultaat: ‘het is een hele goede keuze geweest om Maarten Heijmans het te laten inspreken. Hij doet het perfect, precies op de manier zoals ik het in m’n hoofd had.’

Baay vindt het belangrijk dat mensen de waarheid onder ogen zien, hoe hard deze ook kan zijn. Ondanks dat de zoektocht naar de geschiedenis van Nederlands-Indië erg persoonlijk is voor Baay, blijft hij nuchter: ‘zoeken naar de waarheid is vaak belangrijker dan bezig zijn met je eigen emoties. Je emoties kunnen in de weg zitten, waardoor je de werkelijkheid niet meer ziet of wil zien. Pas als we de waarheid accepteren kunnen we verder.’ In zijn boeken schrijft Baay over historische gebeurtenissen en wil hij de lezer bewust maken van de historische feiten. ‘Als je iets wil weten over de geschiedenis van een land, dan moet je niet alleen de positieve dingen bekijken, maar ook de negatieve dingen.

Baay was onder de indruk van de audiotour ‘Oksigen’ Het was voor hem, net zoals voor velen, een nieuwe theaterervaring. Hij omschrijft de tour als ‘een mooi en inspirerend theateravontuur.’ Het verrassende optreden van Garuda en August was volgens hem een mooie en bijzondere afsluiting. Hij legt zelf een link met zijn eigen geschreven stuk. ‘De rappers en ik zeggen eigenlijk dezelfde dingen, op verschillende manieren: het publiek de werkelijkheid onder ogen laten zien en tegelijkertijd handvaten bieden voor hoe hiermee om te gaan.’

De audiotour Oksigen was te zien van 10 september t/m 17 oktober 2021. Op 21 oktober was Reggie Baay, samen met Roos Eijmers en Thomas Schoots, te gast bij de Oksigen Meet-up in Beeld & Geluid Den Haag.

auteur: Miguel Eilbracht