fbpx
Geplaatst op: 27 April 2019

Actrice Roos Eijmers aan het woord over TECH I en 10 jaar Firma MES

Firma MES gaat solo! Hoe is het voor jou om alleen op toneel te staan?
Een combinatie van verfrissend, doodeng, heerlijk en best moeilijk. Met Daan en Lindertje speel ik al meer dan tien jaar samen, dus dat is extreem vertrouwd. Dan weet ik bij wijze van spreken al aan het knipperen van Lindertjes ogen welke kant ze op gaat. Maar nu zo alleen…pfoe. Normaal heb je ook even adempauze als iemand anders tekst heeft. Dan kan je, als je zenuwachtig bent, weer even tot jezelf komen en bedenken: hoe nu verder? Die ruimte heb je nu niet. En als ik halverwege merk: dit gaat niet de goede kant op, dan ben ik de enige die daar iets aan kan doen. Echt spannend. Maar ook leerzaam en superleuk om te doen.

Hoe kwam je op het idee om een huishoudrobot te spelen?
Het is alweer een paar jaar geleden dat ik dit bedacht, ik weet het niet meer helemaal zeker hoe het ging. Maar ik geloof door films als Her en Ex Machina. Het leek me fysiek een interessante uitdaging, maar dacht ook bij het zien van die films: waarom wordt het altijd verteld vanuit het menselijke (en mannelijke) perspectief? Ik vind die andere kant veel interessanter. Hoe zou een vrouwelijke robot de mensheid bezien? Zo ontstond het denk ik. En een tekst van Jibbe Willems spelen, speciaal voor mij geschreven, dat stond ook al lang bovenaan een droomwensenlijstje.

Zou je zelf een huishoudrobot willen thuis?
Nee bedankt. Maar ben wel heel blij met alle elektrische apparaten in mijn huis. En ja, ik denk dat ik hier over drie jaar alweer heel anders over denk.

Wat kan het publiek straks verwachten?
De gedachten van een robot over de mensheid op het toneel. Verder: rondvliegende zweetdruppels en wellicht een stukje Céline Dion.

Wat is jouw hoogtepunt uit 10 jaar Firma MES?
Ohhhh jeetje, zó veel hoogtepunten! Dat is echt moeilijk kiezen. Maar een van de hoogtepunten was de premiere van Eb, onze allereerste voorstelling op de Pier in Scheveningen. We speelden buiten en het publiek zat binnen. Opeens merkten we dat het hele publiek afgeleid was. Er bleken twee mannen te bungeejumpen in de achtergrond van ons toneelbeeld. Dat gebeurde op zich vaker alleen waren deze mannen poedelnaakt. En ze bungeejumpten vrij lang op deze manier. Onovertroffen. En Daan verloor een keer tijdens deze voorstelling zijn pruik doordat die bleef hangen achter een waslijn waar we een act mee deden. Vergeet ik ook nooit meer.

TECH I is op 7, 9, 10 & 11 mei te zien in Zaal 3 in Den Haag. De triple bill met TECH I, II & III vindt plaats op 28, 29 & 30 mei in Den Haag en op 31 mei en 1 juni in Theater Bellevue, Amsterdam.