fbpx

Wat schreef de pers over Trippers ?

 • Theaterkrant 19 Jun 2024 Bikinimeisjes op zoek naar het echte leven

  BIKINIMEISJES OP ZOEK NAAR HET ECHTE LEVEN

  door Dick van Teylingen

  Twee meiden, fluoriserend en schaars gekleed, zijn helemaal klaar met de middelbare school en willen nu de wijde wereld partyend veroveren. Ze gaan niet zoals hun klasgenoten naar de voorgeprogrammeerde fun van Lloret of Salou, nee, ze gaan voor niet minder dan de total freedom. Alle remmen moeten los bij de Haagse locatietheatergroep Firma MES, die speelt in het voormalige zwemparadijs Tropicana in Rotterdam.

  ‘We zijn bijna volwassen en weten nog steeds niet waar het fucking really om draait.’ Dus dat gaan de blonde spetter Jamie (Lindertje Mans) en de wat bedachtzamere donkere Femke (Roos Eijmers) eens rap uitvogelen. Ze liften met een kale middelbare man mee richting Leeuwarden. Hij vertegenwoordigt alles wat ze niet willen en worden de auto uitgezet als ze een joint opsteken. Zo komen ze terecht in Het land van Bartje, een filiaal van Landall Greenparks. Het zwembad is eigenlijk dicht, maar de coolste badmeester van heel Drenthe laat zich natuurlijk inpakken. Na wat geplons stappen ze met Clint (Daan van Dijsseldonk) op de motor, molesteren ze een toevallige voorbijganger, en gaan ze een tankstation beroven omdat ze snoep willen. Hij heeft een pistool en zij mogen het gebruiken. Kijk, dat begint al op het echte leven te lijken. Marsman wilde een kleine honderd jaar geleden al ‘grootsch en meeslepend’ leven, en ook hij verzon het niet zelf. In die zin zijn de wensen van de uitbrekende pubers klassiek en traditioneel. Jamie en Femke noemen het niet grootsch en meeslepend; ze willen huge en real zijn. Hoe Engelser, hoe echter. ’Real’ klinkt far more real dan ‘echt’. De jonge schrijfster en Metro-columniste Elfie Tromp (1985) ging uit van de Amerikaanse bikinimisdaadkomedie Spring Breakers en vormde de thematiek daarvan om tot een licht lullige polderversie. Het is best vermakelijk om te volgen hoe de meiden met hun zilvertandige badman de schrik van Het land van Bartje worden. Geweld kennen haar heldinnen van tv-series en games (hoewel van dat gegeven weinig werk wordt gemaakt in het stuk), maar het hoort beslist bij het echte leven. Als dat er driedimensionaal en live wat anders uitziet, is dat even schrikken, maar ze hebben A gezegd en willen minstens door naar Z. Zelfs Femke, die rechten wil gaan studeren, laat zich meeslepen door de situatie en door het machogedrag van de badmeester. De fucking rules moeten hun freedom gewoon niet in de weg staan. Ook de spelregels van een zelfbenoemde alfareu niet. Firma MES probeert de film gelukkig niet na te volgen. Regisseur Tomas Schoots zorgt voor de stilering in beelden (het verlopen zwembad is een prima locatie), Tromp doet dat in woorden. Ze begint veelbelovend, met de opsomming van wat mensen allemaal doen in plaats van echt te leven, maar blijft te veel steken in het oppervlakkige Engels-Nederlandse taaltje van de meiden, waarmee ze hen minder intelligent maakt dan ze zijn. Wel weer grappig is dat ze Clint op zijn nummer zetten met hun middelbareschoolkennis. En dat er dan bloed vloeit, jammer. Had hij maar beter op moeten letten.

  BEKIJK HIER HET ORIGINELE ARTIKEL

 • AD ROTTERDAM/DEN HAAG 19 Jun 2024 Bikini’s zijn weer helemaal terug in Tropicana

  BIKINI’S ZIJN WEER HELEMAAL TERUG IN TROPICANA

  door Hans Belder

  Als een feniks herrijst Tropicana uit zijn as. Het voormalige zwemparadijs aan de Maas begint aan een tweede jeugd. Niet alleen paddestoelenkweker Rotterzwam en cocktailbar Aloha hebben inmiddels een plek onder de indoor-palmbomen gevonden, vanaf morgen zijn ook de bikini’s terug in hun vertrouwde omgeving aan de Rotterdamse Maasboulevard. De Haagse theatergroep Firma MES, gespecialiseerd in voorstellingen op bijzondere locaties (recentelijk verzorgden ze nog rondleidingen bij de voormalige Haagse Seksclub Mayfair), kon zich voor de zomervoorstelling Trippers geen betere locatie wensen dan Tropicana. De Rotterdamse schrijfster Elfie Tromp, voor haar debuutroman Goeroe vorig jaar genomineerd voor het beste Rotterdamse boek, schreef de drie kwartier durende voorstelling over twee afgestudeerde tienermeiden zonder geld die voor een zonvakantie inbreken bij een zwembad.

  “Op een feestje kwam ik mijn iets te dronken studievriend en regisseur Thomas Schoots tegen, die mij vertelde over dit project,” vertelt Tromp “Hij had diverse schrijvers op het oog, maar vond mij het beste passen bij het idee van Trippers.”  Tromp kreeg voor de invulling van de voorstelling volledig de vrije hand. “Ik kreeg de titel mee en de opdracht een Nederlandse versie van Spring Breakers te maken, een film waarin een groep meiden helemaal losgaat en het verschil tussen goed en kwaad uit het oog verliest.”

  LULLIGHEID
  Deze film is één grote romatische videoclip, weet de schrijfster. “In de realiteit kun je na je examen óf naar Salou óf het wordt toch een camping in Zeeland. Niet echt de glamour van de stranden in Miami dus. Hierdoor sluipt er een bepaalde Hollandse lulligheid in de voorstelling, die hilarisch werkt.”
  Met het stuk Trippers heeft Tromp het onoverwinnelijke gevoel van pubers willen vangen. “Die jongeren barsten van de ambitie en de plannen, hebben alles afgerond wat ze moesten doen en nu ligt de wereld aan hun voeten.”
  Voor haarzelf was Tropicana altijd een favoriete bestemming. “Heerlijk stiekem met m’n zus jongens begluren bij de kleedhokjes. De vergane glorie van het zwembad sluit goed aan bij de essentie van Trippers. Je waant je in het paradijs, maar je zin gewoon in een chloorbad.”

 • Metro 19 Jun 2024 Trippen in Tropicana

  TRIPPEN IN TROPICANA

  “Een felle voorstelling die wrang doorpompt als een grijnzend zwetend meisje dat voor het eerst XTC heeft geslikt.” Zo omschrijft schrijver (én Metrocolumnist) Elfie Tromp Trippers.

  Waarover gaat het?
  Trippers is geïnspireerd op de film Spring Breakers. Femke en Jamie hebben na hun examen geen geld voor een vakantiereis en kraken een vakantiehuisje in een bungalowpark. Dan ontmoeten ze de badmeester. Een spannend, ietwat duister figuur. Er ontstaat een machtsspel tussen de twee meisjes en deze man. Grenzen vervagen.

  De acteurs zijn van Firma MES. Vanwaar de samenwerking?
  Ik ken de regisseur nog uit de tijd dat ik studeerde. Ik kwam hem diep in de nacht per toeval tegen op een feestje. Hij vroeg me om wat teksten op te sturen, die vond hij mooi. Zodoende werd ik gevraagd om Trippers te schrijven.

  In hoeverre is het autobiografisch?
  Toen ik net klaar was met de middelbare school heb ik een hoop gedaan wat fout had kunnen gaan. Wat dat betreft heb ik mer geluk gehad dan de personages in mijn stuk.

  Wat maakt Tropicana tot de ideale locatie?
  Een halfvergaan zwemparadijs, dat desolate galmende van een leeg zwembad, als er één beeld is dat de puberale verveling en verlangens van de hoofdpersonages weet te vangen, is dat het wel.

   

  elfie metro trippers

 • FunX 19 Jun 2024 Zomervoorstelling Trippers in leeg zwembad Tropicana

  ZOMERVOORSTELLING TRIPPERS IN LEEG ZWEMBAD TROPICANA

  Klik hier om te luisteren naar Lindertje die bij onze radiovrienden van FunX vertelde over Trippers

 • Viva 19 Jun 2024 Zwemparadijs

  ZWEMPARADIJS

  door Hanna Bervoets en Anna Drijver

  Vriendinnen Anna Drijver (30, actrice/schrijfster) en Hanna Bervoets (30, schrijfster/journalist) bespreken elke week in VIVA de dingen die hen bezighouden.

  Hanna: Als kind wilde ik niets liever dan naar een tropisch zwemparadijs. Mijn moeder had een hekel aan wildwaterbaden, maar na maanden zeuren bracht een tante me naar het Tikibad in Duinrell. En daar ging ik: de Cannon Ball af, de Lazy River door en ondersteboven de trechter van de Cycloon in.

  Anna: Op een schoolreisje gingen we ook naar het Tikibad en een enkele keer met mijn familie. De spanning was al niet te houden in de omkleedhokjes, waar je het bankje neer moest klappen om de deur te sluiten. Als onze spulletjes in een locker zaten en de chloorgeur steeds sterker werd, wisten we: we betreden het paradijs. Een wirwar van geheime hoekjes met bubbelbaden, glijbanen die over je hoofd door de ruimte kronkelden en overal rondrennende kinderen en ouders. De ruimte was een onoverzichtelijke jungle, wat bijdroeg aan de spannende sfeer.

  Hanna: Ik heb, nu ik volwassen ben, gemengde gevoelens bij zulke zwembaden. Het begint al met die naam. Tropisch zwemparadijs. Dat ‘tropisch’ staat natuurlijk voor de temperatuur en palmboomesthetiek, ‘paradijs’ verwijst waarschijnlijk naar de ligstoelen en alom aanwezige versnaperingen. Maar iedereen weet: een paradijs verlaat je nooit ongestraft. Volgens de Bijbel zit het er vol sluwe slangen, in Pinokkio veranderen de kinderen in Luilekkerland in ezels. Zo hebben zwemparadijzen ook iets dreigends.

  Anna: Ronddrijvende pleisters, kinderen die een tand door de lip vallen en grote baldadige jongens die expres de glijbanen blokkeren.

  Hanna: En achter elke imitatiepalmboom schuilt gevaar! De gladde tegels waar je kin op kapot kan slaan, de glijbanen waarin je kunt blijven steken/stikken/je nek breken…

  Anna: En die net iets oudere pubers die in zo’n beschut bubbelbad samengeklit zaten. Ook die vond ik een beetje eng. De badkleding waar al dan niet beginnende borsten in te zien waren, droegen bij aan de spanning. De hormonen van (pre-)pubers gieren je om de oren. Niet voor niets heeft zwemparadijs Tropicana in Rotterdam, dat nu gesloten is, vaak claims van verkrachting en sexuele intimidatie gehad.

  Hanna: Om de zoveel tijd duiken dergelijke berichten weer op: de combinatie halfblote puberlijven en vochtige plekjes heeft nu eenmaal iets onheilspellends. Misschien is het geen toeval dat verschillende zwemparadijzen de laatste tijd een andere bestemming hebben gevonden. Er worden steeds vaker dancefeesten gehouden. En theatergroep Firma MES doet deze zomer een stuk in Tropicana: Trippers, gebaseerd op Spring Breakers. Inderdaad: die film over sexueel ontspoorde, moordende meisjes. Een voormalig zwemparadijs is blijkbaar de perfecte locatie. Misschien is de dreiging ook wel de aantrekkingskracht van zwemparadijzen?

  Anna: Absoluut. Toen we vorig jaar tijdens een festival in een tropisch zwemparadijs rondliepen, kwam alles terug: de jongens in zwembroeken, het zoeken naar de ingang van een glijbaan. Maar met een groep leeftijdgenoten rondspringen in de golven tijdens het golfslagmoment bleek eigenlijk heel leuk. Misschien is die spanning af en toe wel goed, en moeten we eens in de tien jaar naar een zwemparadijs.

  anna drijver hanna bervoets

 • 3voor12.nl 06 Feb 2014 Tweede dag Sniester 2014 met veelzijdigheid…

  TWEEDE DAG SNIESTER 2014 MET VEELZIJDIGHEID, VIBES EN VUURWERK

  Op de kleine zolderkamer van de Boterwaag daagt Fima MES de toeschouwers uit met een teaser van Trippers, geïnspireerd op de neon gekleurde pulpfilm Spring Breakers. Hoewel het niet langer duurde dan de lengte van de hotpants van de actrices, zorgen de korte broekies, met wodka gevulde waterpistolen, bellenblaas en uitspraken als “fuck die saaie kontgezichten!”, voor een leuke afwisseling op de rest van het programma.

  trippers 3voor12trippers 3voor12 trippers 3voor12

Bekijk meer over Trippers