fbpx

Wat schreef de pers over Bordelentour ?

 • De Telegraaf - Dichtbij 28 Feb 2024 ‘Dit is de ultieme vorm van legaal gluren bij de buren’

  ‘DIT IS DE ULTIEME VORM VAN LEGAAL GLUREN BIJ DE BUREN’
  door Anne-Rose Hermer

  Het Haagse theatergezelschap Firma Mes geeft theatrale rondleidingen door twee luxe erotische clubs, namelijk Myfair in Den Haag en OQ in Rotterdam. In Rotterdam komen zaterdagmiddag 23 mei extra voorstellingen vanwege de grote belangstelling.

  Veel mensen komen nooit bij een club als de OQ, maar ze zijn toch nieuwsgierig naar hoe het daar nu zou zijn. Dit is de ultieme vorm van legaal gluren bij de buren, want je koopt er immers een kaartje voor. Uiteraard vond de voorstelling plaats buiten openingstijden van de club. Er waren ook geen dames van plezier aanwezig.

  Vervanging voor liefde
  De muziek aan het begin kon niet toepasselijker zijn, namelijk Substitute for love van Madonna. Een vervanging voor liefde. Dat is het en niets anders.

  Onder toezicht
  Er waren maximaal 40 kaartjes per voorstelling beschikbaar. Na de openingsact werd het gezelschap opgedeeld in vier groepen, die elk onder leiding van een acteur echt het hele pand ging verkennen. De bezoekers mochten overal komen, maar wel onder toezicht.

  Leerzaam
  De rondleiding was heel leerzaam. De kamers van OQ zijn uitgerust met uitstekende matras, een douche, wastafel en een kleine televisie. De kleur op de muur is beslist niet dellerig rood. De hoofdkleur in de kamers is een milde tint paars. Wat opviel, was dat de acteur feilloos de weg wist! Hoewel de club op buitenstanders overkomt als een doolhof, liep hij geen ene keer de verkeerde kant op.

  Interactief
  De voorstelling is interactief. Sommige bezoekers kregen opdrachten in de kamers, maar daar mag niet over gepraat worden. Op die manier ervaar je de discretie van OQ aan den lijve. Zo is het dus. Wat er in de club gebeurt, blijft in de club. Vooral wat er gebeurt in de kamers en niet te vergeten in het zwembad. Een meter diep, heel goed onderhouden, klaar om van alles in te beleven. Ja, echt van alles.

 • AD Rotterdams Dagblad 28 Feb 2024 ‘We gaan niet uit de kleren’

  ‘WE GAAN NIET UIT DE KLEREN’
  door Yvonne Keunen

  Acteurs geven theatrale rondleidingen in Club OQ

  Altijd al een kijkje willen nemen achter de besloten facade van de Club OQ? Het kan nu ook ‘onverdacht’ tijdens de bordelentour van acteursgezelschap Firma Mes. De theatrale rondleidingen waren dit weekeinde zo druk dat er meer volgen.

  Enkele minuten voor aanvang zwaait de deur van Club OQ aan de ‘s-Gravendijkwal open. In het portaal verschijnt Tony, de potige portier van Rotterdams oudste bordeel. Met een vriendelijke knik nodigt hij de rij wachtenden op de stoep binnen. Vanuit het felle daglicht – de tours zijn overdag omdat de club ‘s avonds in bedrijf is – is het even wennen in de schaars verlichte bar met paaldanspodium.

  Achter de glimmende bar wachten de vier acteurs van Firma Mes, die met hun bordelentour voortborduren op eerder succes in
  de Haagse Club Mayfair. “Al hebben we de voorstelling voor Rotterdam wel aangepast omdat het pand zo anders is,” zegt productieleider Rodney Verhoeven.

  Doolhof
  Na wat geruststellende woorden – ‘Nee, wij gaan niet uit de kleren’ – en inleidende gespreksscËnes tussen ‘de meisjes’ en hun ‘klanten’, wordt het publiek opgesplitst in groepjes en meegenomen in een doolhof van trappen en gangen vol deuren en luikjes voor gebruikte handdoeken.

  Kamer 10 beschikt over twee tweepersoonsbedden en een enorm podium met jacuzzi. Kleinere
  peeskamers moeten het doen met een douchecabine. De kamers in de kelder hebben een zwembad als extra. “En ja, ook hier gebeuren dingen,” zegt de rondleider, om er zonder enige spoor van ironie aan toe te voegen dat het waterpeil geregeld 10 centimeter wordt verlaagd om ‘de vetrand’ te kunnen weghalen.

  Firma Mes geeft met de bordelentour een inkijkje in het reilen en zeilen van een ‘erotische nachtclub’, zoals OQ zichzelf noemt. Aan bod komen prijzen, werktijden, hygiÎne en veiligheid, maar ook schijnnota’s waarmee klanten thuis kunnen komen. Restaurantbonnetjes met namen als De Aalfuik of C. de Geus wekken immers weinig achterdocht. Je moet maar net weten dat Cor de Geus al 35 jaar eigenaar is van Club OQ.

  Bedrijfsleider Rien van der Elst bekijkt de rondleidingen instemmend vanuit zijn kantoor, vanwaar hij via een intern televisiesysteem en een wand vol beedschermen zicht heeft op zowat de hele club. “Door onze deuren open te stellen, laten we zien dat wij een net bedrijf zijn,” zegt hij. Zaterdag zijn er extra bordelentours.

 • Metro Rotterdam 28 Feb 2024 Interview: Bordelentour

  INTERVIEW: BORDELENTOUR

  Altijd al eens een kijkje willen nemen in een van de bekendste nachtclubs van Rotterdam? Tijdens de Bordelentour geven de acteur en actrices van Firma MES je een theatrale rondleiding door Club OQ. Actrice Roos Eijmers vertelt.

  Wat kunnen we verwachten?
  We laten je binnenkijken in het beroemdste bordeel van de stad. We laten alles zien, van het washok tot de kleedkamer, maar we zijn acteurs dus we doen dat op een theatrale, spannende en soms ongemakkelijke manier.

  Hoe was het om deze voorstelling te maken?
  Bloedspannend en af en toe een beetje vies, ik heb tijdens de repetities nog nooit zo vaak mijn handen gewassen.

  Hoe heb jij je verdiept in het ‘bordelencircuit’?
  Ik heb, samen met mijn collega-actrice, een avond undercover achter de bar gewerkt van een bordeel. Ik heb toen mijn ogen uitgekeken en veel vragen gesteld. Ook mocht ik een drankje naar een kamer brengen waar twee mensen gezellig bezig waren. Ik krijg weer klamme handen als ik eraan denk, maar het was wel het spannendste wat ik ooit gedaan heb.

  Waarom Club OQ?
  Het is een prachtige club. Bij de bar beneden kijkje je ogen uit en er zit een minizwembad in de kelder. Verder is Rien, de manager van Club OQ, een geweldige man met heerlijke verhalen en weetjes over de club, die vertellen wij graag aan je door.

 • AD Rotterdams Dagblad 28 Feb 2024 ‘Iedereen wil weten wat zich in OQ afspeelt’

  ‘IEDEREEN WIL WETEN WAT ZICH IN OQ AFSPEELT’

  Firma MES maakt theater met een scherp randje. In navolging van de succesvolle theatrale rondleidingen in 2012 door het Haagse bordeel Club Mayfair organiseert het theaterbureau dit weekend een bordelentour door de Rotterdamse Club OQ.

  Acteur Daan van Dijsseldonk vertelt vanaf het rode pluche in OQ, met uitzicht op een verlaten paaldanspodium, dat de acteurs van Firma MES na het afronden van de toneelopleiding in Maastricht hun eerste voorstelling speelden in een gekraakt bordeel. ÑWe gingen in Den Haag werken, waar de Mayfair een begrip is. Iedereen komt er langs, op weg naar werk of naar de stad. En dan ben je toch benieuwd naar wat zich daar afspeelt. Wijzelf niet uitgezonderd. Vanuit die gedachte is het idee ontstaan om rondleidingen te verzorgen.”

  Daan en zijn collega’s zetten de rondleiding in als theatraal middel. “We zetten de sfeer neer die past bij wat de bezoekers te zien krijgen. Dat is toch iets anders dan de klassieke gids die met een paraplu bezoekers op sleeptouw neemt.”

  Daan en zijn collega’s vertellen, naast praktische informatie en feiten, wel degelijk een verhaal. “Het wordt niet uitgesproken, maar bezoekers gaan zich echt afvragen of wij onderdeel uitmaken van de club. Een klant ontmoet een meisje en ze kennen elkaar niet. Die situatie vergroten wij uit door in de voorstelling een ontmoeting plaats te laten vinden.” Volgens Van Dijsseldonk werkt Club OQ mee, omdat ze aan wil tonen een normaal bedrijf te zijn. “Zij vinden het fijn als mensen uit de buurt komen kijken. Zo ziet men dat hier niets spannends, in de gevaarlijke betekenis, aan de hand is.”

 • De Telegraaf 05 Jun 2015 Kijkje in het bordeel

  KIJKJE IN HET BORDEEL
  door Esther Kleuver

  Theatrale rondleidingen door Firma MES

  Altijd al willen weten wat zich nu precies achter de gesloten deuren van een bordeel afspeelt? Natuurlijk hebben we er allemaal zo onze voorstelling bij, maar hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat, dat weten alleen de bezoekers en de dames die er werken.

  Theatergezelschap Firma MES biedt u nu de kans om alsnog een kijkje te nemen op een plek die normaal gesproken alleen toegankelijk is voor klanten.

  Het luxe bordeel Club Mayfair, midden in het Haagse Zeeheldenkwartier, opent wederom de deuren voor de acteurs en hun publiek. Roos Eijmers, Lindertje Mans, Daan van Dijsseldonk en Thomas Schoots gaven hier in 2012 voor het eerst een theatrale rondleiding.

  De belangstelling was destijds overweldigend en de ’voorstellingen’ waren binnen korte tijd volledig uitverkocht. Nu leidt de route opnieuw van de grote bar beneden, naar de vijftien kamers boven, met baden en bedden, elk in een andere stijl. Oftewel, een soort Disney voor volwassenen. Het publiek kijkt zijn ogen uit in de overdadig ingerichte ruimtes, overvallen door een aantal theatrale momenten zoals een monoloog, een verleidelijke dans of een lied. En deze keer beperkt het zich niet tot Den Haag. Ook de erotische nachtclub Club OQ in Rotterdam opent de deuren voor een uniek tipje van de sluier.

Bekijk meer over Bordelentour