fbpx
Geplaatst op: 13 November 2015

Ok, sinds dit bericht weten we wat de jongens en meisjes van Firma MES allemaal tijdens de tour doen. Maar hoe gaat dat tijdens het maken van een voorstelling? Hoe ziet, met andere woorden, een gemiddelde repetitiedag van onze nieuwe voorstelling BOT eruit?

10:00uur

Na soms een afspraak buiten de deur, druppelen we rond een uur of 10 allemaal het NT Gebouw (pal achter de Koninklijke Schouwburg) binnen. Beneden snel een koffietje scoopen, kort het nieuws van de dag doornemen met Gerrit, en dan: op naar de lift richting Zaal 3. Dat is een prachtige zolder-repetitieruimte in de nok van het gebouw. Van alle gemakken voorzien, waarvan de belangrijkste: daglicht (zie foto hierboven). Ons werk speelt zich doorgaans in donkere theaters af, volledig afgesloten van de buitenwereld, maar hier krijgen wij ook nog een beetje mee wat er om ons heen gebeurt. Erg fijn.

10:15uur

Na wat anekdotes of actuele theaterroddels van de avond of het weekend ervoor maant Thomas iedereen lang-zaam tot start. Telefoons uit!

11:30uur

Toch voor de lunch nog maar even de vloer op. De anderhalf uur die we nog hebben zullen volledig op gaan aan één scène. Misschien komen we niet eens halverwege. Niet alleen om dat we te melig worden van onze eigen flauwe grappen (die gelukkig de uiteindelijke voorstelling nooit-nooit-nooit zullen halen), maar ook omdat dat repeteren. “Probeer die scène eens alsof je jezelf veel te serieus neemt…” “Nee, probeer toch eens alsof je je een beetje schaamt voor wat je zegt…” “Nee, begin toch maar gewoon halverwege de scène”. Etcetera etcetera. Repeteren is vaak ontzettend lang, ontzettend veel hele lelijke, flauwe, niet lukkende dingen proberen. Tot er één keer iets gebeurt dat wel goed is, en dan ga je op dat pad verder.

12:45uur

Get ready for the LUNCH! Yesssss. Naar beneden en in de foyer het paradijselijke buffet van Anneke en Pien aanvallen.  Uiteenlopende soepen en salades, broodjes, krentenbollen, vleeswaren, 83 soorten kaas, eitjes, de zoetigheden doordacht verstopt achter de sapjes: hier zal het niet aan liggen. Met gevuld bord een tafeltje uitzoeken en tussendoor wat snelle dingetjes doornemen met marketingqueen Dieke (laatste versie van het promotiefilmpje goedgekeurd?), dramaturg der dramaturgen Remco (nog gelukt om die altruïsme-gedachte subtieler te verwerken?) of de kleinste grote kostuumman Daan (kunnen we vanmiddag wat pruiken en lange jassen komen lenen?). Daarnaast is er ook kort tijd om even de telefoons te checken op vragen van buiten de repetitieruimte.

13:30uur

Deel II van de repetitiedag. Verder waar we gebleven waren: repeteren repeteren repeteren. Twee stappen vooruit, één terug.

15:00uur

Eén keer in de week doen we een doorloop van alles wat we tot op dat moment hebben gemaakt voor de medewerkers van BOT. Wij kunnen zo een beetje testen of het ergens op slaat wat we aan het maken zijn. Maar zo krijgen onder andere de decor-, kostuum-, licht- en geluidsontwerpers, maar ook bijvoorbeeld kassa- en kantoormedewerkers van Theater aan het Spui of het Nationale Toneel een beeld van wat voor voorstelling het aan het worden is. Daar worden het decor, de kostuums, het licht en het geluid beter van en weten de de anderen wat voor voorstelling ze verkopen. Die doorlopen zijn vaak nog zonder kostuums, hier en daar met script in de hand en vaak niet om aan te zien.

16:30uur

Nadat er gereageerd is op de doorloop gaat (ook 1x per week) de productievergadering o.l.v. productieleider Rodney van start. Per departement wordt besproken wat de stand van zaken is: komt dat decor op tijd af? Willen we niet toch andere muziek gebruiken? Wie regelt die rechten? Past dit allemaal wel in een busje? Wanneer kunnen we die openbare repetitie het best plannen?

Elke productievergadering wordt afgesloten met de vraag “kan iedereen werken zoals hij wil?” Ja = Prima. Nee = hoe kunnen we dat veranderen?

17:00u

OF naar huis (tekstleren! morgen voorbereiden!), OF nog afspraken buiten de deur. Nieuwe voorstellingen bespreken, subsidieaanvragen schrijven/uitzetten, gesprekken met nieuwe medewerkers, samenwerkingsgesprekken, bestuursvergaderingen, of liefst: een inspirerende voorstelling bezoeken in Theater aan het Spui.

Geïnteresseerd in het bijwonen van een van onze repetities? Word dan vriend van Firma MES: behalve andere leuke extra’s word je dan ook uitgenodigd voor een openbare repetities.