fbpx
Geplaatst op: 06 October 2021

De Indische gemeenschap in Nederland is groot en kent al vele generaties. Voor de generatie jongeren waarvan vaak de grootouders de reis hebben gemaakt van Indonesië naar Nederland, klinken verhalen van toen als lang geleden en vele kennen deze verhalen niet of nauwelijks. Al sinds 1945 kwamen de eerste Indisch-Nederlanders aan in ons kikkerlandje. Hoe kijkt de nieuwe generatie naar hun familiegeschiedenis? En hoe kijkt een jongere zonder bloedbanden met Nederlands-Indië naar deze gebeurtenissen?

Jamiro (17) en Keoni (15) zijn inmiddels vierde generatie Indo’s, wat betekent dat hun overgrootouders met de boot vanuit Indonesië in Nederland aankwamen. Het verhaal van de audiotour ervaarden zij als erg persoonlijk. ‘Het voelde voor mij extra bijzonder, omdat mijn familie een soortgelijke geschiedenis heeft’ vertelde Jamiro. Toch was de tour ook interessant voor niet-Indische mensen, legde Idri (16) uit: ‘Ik heb een aantal Indische vrienden, maar ik wist eigenlijk vrij weinig over hun achtergrond. Ik heb vooral veel geleerd van de tour en heb nu een beter beeld bij hun afkomst.’ Ook Naomi (20) kwam als Molukker achter nieuwe verhalen die zij nooit eerder heeft gehoord. Zo vertelde zij ‘Door Oksigen ben ik gaan beseffen dat de Indo’s en Molukkers best veel met elkaar gemeen hebben.

Op de vraag welke emotie de vier jongeren voelden tijdens de tour, antwoorden ze alle vier: medelijden. Idri was onder de indruk hoe de tour hem liet meeleven met de Indische gemeenschap. Hij kon zich als niet-Indo gemakkelijk plaatsen in de schoenen van de vertellers en hun emoties voelen. Keoni en Naomi werden ook diep geraakt tijdens de wandeling. ‘Ik voelde me erg naar elke keer wanneer ik besefte wat er vroeger allemaal gebeurd is. Je krijgt een compleet ander beeld van de Nederlandse geschiedenis,’ zei Keoni. Jamiro voegde hieraan toe dat hij ondanks het zware onderwerp toch ook tot rust kon komen tijdens de tour. Hij vond het wandelen tijdens de tour rustgevend en de manier waarop alles werd verteld ‘relaxt’.

De audio liep perfect met de wandeling, de organisatie ging heel vloeiend en het verhaal zat goed in elkaar,’ concludeerden Keoni en Jamiro samen. Naomi en Idri besluiten vaker naar een soortgelijke voorstelling te gaan nu ze er eentje hebben meegemaakt. De afsluiting van de tour bleef ook niet onbesproken. Wat gebeurde op het einde was volgens alle vier echt een verrassing en maakte het verhaal en de tour helemaal af. Wat deze verrassing is gaan we natuurlijk niet verklappen.

auteur: Miguel Eilbracht

 

Oksigen is nog te zien t/m zondag 17 oktober 2021. Extra kaarten zijn nu te koop.