fbpx
Geplaatst op: 16 July 2020

Publiekslieveling De Gijzeling is terug! In 1974 stond Nederland vijf dagen op zijn kop door drie Japanse terroristen die elf personen gijzelden op de Franse ambassade. Ze eisten een miljoen dollar, een Boeing 737 en de vrijlating van een gevangen genomen kameraad. Met een hoop gestuntel en heldhaftig handelen probeerden politici, politiekorpsen en een piloot de situatie op te lossen. De theatrale reconstructie van Nederlands’ eerste grote gijzeling is van 9 t/m 20 september te zien op een nieuwe locatie: de 48 jaar oude poptempel PAARD in Den Haag.

 

Trailer De Gijzeling still

Vrijdagmiddag 13 september 1974, Den Haag…
Drie leden van het Japanse Rode Leger dringen de Franse ambassade binnen en gijzelen elf mensen. Zes Nederlanders en vijf Fransen, waaronder de Franse ambassadeur. Vijf dagen lang verandert het Korte Voorhout in een afgesloten niemandsland.

September 2020, 46 jaar later…
September 2019, 46 jaar later. Firma MES vertelt het verhaal van de mensen achter deze door velen vergeten gebeurtenis in een unieke locatievoorstelling. Van de 21-jarige agent die in haar rug geschoten werd, de besnorde piloot die een volksheld werd, politici in ethische dilemma’s, de beheerste Japanse onderhandelaar en de gijzelaars én gijzelnemers (waarvan er één nog altijd voortvluchtig is).

recensie

Eerste grote gijzeling tot trefzeker theater omgevormd

NRC

PAARD en Firma MES bieden de bezoekers een Corona-proof ervaring. PAARD volgt hiervoor het protocol van Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals. Dit houdt in dat bij binnenkomst er een aantal vragen wordt gesteld omtrent de gezondheid, zodat andere bezoekers en personeel geen risico lopen. Tevens is er een veilige 1.5 meter-routing opgezet voor publiek. Er zijn verschillende desinfectie-posten over het pand verdeeld voor de bezoekers en personeel. In de 1.5 meter seated zaalindeling is rekening gehouden met solo en duo zitplaatsen. Een aantal dagen voor de show ontvangen de bezoekers de meest up-to-date informatie omtrent het bezoek aan PAARD.

De Gijzeling is van 9 t/m 20 september exclusief te zien in PAARD, Den Haag. Kaarten á €20,- zijn te koop via www.paard.nl

Speeldata
Wo 9 t/m za 12 september 19.00 & 21.00 uur
Wo 16 t/m za 19 september 19.00 & 21.00 uur
Zo 20 september 15.00 uur