fbpx

Wat schreef de pers over wandel podcast De Affaire ?

 • De Volkskrant 07 Feb 2020 ★★★★ De Affaire dwingt tot levensbepalende keuzen

  ★★★★ Audiotour De Affaire dwingt tot het maken van levensbepalende keuzen

  door Vincent Kouters

  Tijdens deze audiowandeling van Firma MES weekt de stem van actrice Roos Eijmers de wandelaar los uit de realiteit. Even lijkt alles mogelijk.

  Je loopt door de Boekhorststraat in Den Haag. De stem van actrice Roos Eijmers zegt dat je een steegje in moet gaan. Daar staan drie paaltjes. Die paaltjes vormen twee poortjes. Je krijgt de volgende keuze. Geloof jij in een uitgestippeld pad, een vooraf bepaalde blauwdruk van je leven? Loop dan door het linker poortje. Of geloof jij dat het leven niet meer is dan een reeks toevalligheden? Loop dan door het rechter poortje.

  De Haagse theatergroep Firma MES maakte een ‘wandelpodcast’ genaamd De Affaire. Dit is geen gewone audiotour. De groep wil je laten nadenken en dwingt je tijdens het lopen om levensbepalende keuzen te maken. Je kunt de wandeling doen wanneer je zelf wilt: koptelefoon op, podcast aan en lopen maar. Ze hebben zelfs twee versies gemaakt. Eentje specifiek voor in Den Haag (die is aan te raden) en een algemene, die je overal op de wereld kunt lopen.

  Het begint als een doodnormale audiotour met informatie over de architectuur van de straat waarin je loopt. Al snel wordt die structuur losgelaten en gaat het over existentiëlere zaken. Je krijgt de keuze voorgelegd om door de Doubletstraat (met zijn raamprostitutie) te lopen of een omweg te maken. Eijmers vraagt, terwijl je daar loopt, of je zou liegen over vreemdgaan. Uiteindelijk wordt de wandelroute helemaal losgelaten en spoort ze je aan om te verdwijnen in de stad. ‘Jij krijgt nu de kans om te ontsnappen.’

  Firma MES slaagt erin om je even los te weken van het dwingende ritme van je normale leven. Dankzij muziek en geluidseffecten (vogels, stadsgeluiden en stemmen) krijgt de stad een filmische glans. Even ziet de wereld eruit als een plek waar alles mogelijk is. Dat is de romantische droom die De Affaire met succes verkoopt.

 • Den Haag Centraal 28 Sep 2022 ‘Wandelpodcast’: op ontdekkingstocht door je eigen stad

  door Eric Korsten

  Met een ‘wandelpodcast’ binnen handbereik in broek- of binnenzak, en oortjes in, lukraak struinen door de binnenstad. De Haagse theatergroep Firma MES heeft met De Affaire een ideale vertelvorm gevonden die het midden houdt tussen avontuurlijk theater en (ont)spannend luisterboek.

  Met wandelpodcast De Affaire óp dan wel ín je oren dwaal je 45 minuten in fulltimestereo en op je dooie akkertje doodgemoedereerd langs en door enkele (on)opvallende straatjes en steegjes van een deel van de Stationsbuurt. Onvermoede verhalen en weetjes zijn voor je opgediept en vallen je nietsvermoedend ten deel. De stad als permanent bewegend decor. Als er zich iets onverwachts voordoet, weet je nooit of het geënsceneerd is of op toeval berust. En laat vooral je eigen fantasie daarbij de vrije loop. Constant een film in je hoofd terwijl je voortwandelt, hoe gaaf is dat?

  Advertentie
  De Affaire is niet het prototype stadswandeling maar veeleer een moderne voetreis, een tournee in minibestek langs paden en wegen maar ook langs eigen gedachten en soms ook die van anderen. De podcast, noem het verschijnsel een ‘draagbare opname’, is een ‘take away-versie’ van de theatrale audiotour die Firma MES in 2018 maakte. Het startpunt van deze wandeling is, net als toen, kunstinstelling The Grey Space in the Middle, aan de Paviljoensgracht 20.

  Dat roept bij mij herinneringen op aan ‘JIJ – de stad’ van de Newyorkse theatermaakster Fiona Templeton. De Haagse kunstinstelling Het Gebeuren (annex Theater aan de Haven, voorganger van Theater aan het Spui) had met die productie in 1990 een nationale primeur te pakken door theater, zelfonderzoek, filosofisch debat en spannende theatertour ineen te weven.

  Vragen van Firma MES
  Zou jij je leven anders willen? Fantaseer jij er stiekem weleens over om het roer helemaal om te gooien, schepen achter je te verbranden, een ontsnappingsroute te nemen of, wie weet, geheel en al in het niets te verdwijnen? Dat zijn zo wat van de vragen die MES allengs in de podcast opwerpt. De Firma gooit tijdens het door haar uitgestippelde parcours en passant wat balletjes op en laat die eventjes glimmen – maar laat ook ruimte in het hoofd om ondertussen naar hartenlust zelf te kauwen op het aangereikte idee en de opgeworpen vragen.

  Een ontsnappingsclausule vinden, iedereen wil dat weleens. De grote verdwijntruc instappen. Van baan veranderen, emigreren, een nieuwe liefde bijvoorbeeld. Of ontsnappen aan de coronacoma van de o zo slimme lockdown, aan de tijdgeest, aan de realiteit, de economie, de werkgever, het zeeklimaat. Of aan vriend(in), eega of kind(eren). Ontsnappingsroutes te over, natuurlijk, voor kortere of langere duur. In een park, op een bankje, op het strand of slenterend door de duinen. Maar wanneer durf je de stap echt te zetten? Neem je het besluit dat je hier niet meer past? Een ‘reset’ hebben we allemaal bij tijd en wijle nodig. Misschien was slash in de grotendeels opgelegde lockdown na honderd jaar eenzaamheid wel precies zo’n moment.

  Ruim dertig jaar nu woon ik in de binnenstad. Naar tevredenheid, maar niet aldoor tot genoegen, eigenlijk vooral door de geregelde overdaad aan onvermijdbaar stadslawaai. Maar voor het overige begeef ik me graag te voet door de binnenste ringen van de hofstad, met in zulke gevallen over het algemeen de treinstations CS en HS als het einde van mijn te betreden wereld.

  Fijn wandeltempo
  Firma MES slaagde erin me naar plekjes te leiden waarvan ik na zo lang woongenot toch het bestaan niet wist, en daar mij onbekende weetjes op te dissen. Voeg daarbij een fijn wandeltempo dat in de podcast steeds wordt aangehouden, ontspannen muziek (van Micheal Denny) die op de achtergrond meedeint en het prettig-bekoorlijke stemgeluid van MES-actrice Roos Eijmers dat voortdurend je oren kust. De Affaire is daardoor als het ware een gelukskoekje. Een verademing van de wandelende tak van de familie MES in een te druk gemaakt bestaan. Lock it down!

  Tip: Voor niet-Hagenezen is er een versie die je op elke willekeurige plek kunt luisteren. Bijvoorbeeld tijdens het dagelijkse blokje om. En natuurlijk is alles honderd procent anderhalvemeterproof.

 • Theaterkrant 06 Nov 2020 Haagse audiotour verleidt tot onbekende wegen

  Haagse audiotour verleidt tot onbekende wegen

  door Eva van der Weerd

  ‘In het theater word je even naar een andere werkelijkheid verplaatst’, zei een theatermaker die ik onlangs sprak. Het is een aspect van het theater dat tijdens de coronasluiting zo gemist is, de mogelijkheid om even ergens anders te zijn. Iedereen wil namelijk weleens een tijdje verdwijnen. De podcastwandeling De Affaire gaat precies daarover. Al wandelend door Den Haag onderzoekt Firma MES de menselijke wens om los te breken uit je werkelijkheid.

  In 2018 begon De Affaire als een theatrale audiotour, nu is hij beschikbaar als podcast. De stem van Roos Eijmers neemt je mee door de stationsbuurt van Den Haag, voor niet-Hagenezen is er een verkorte versie die je overal kunt lopen. De stationsbuurt is een buurt met van alles wat: je begint de wandeling in een straat met strakke, intentieve stedenbouw uit de jaren ’70, en eindigt in een verstopte kloostertuin uit 1906. De diversiteit van de buurt komt goed uit de verf in de wandeling.

  Het is even zoeken naar het juiste looptempo, soms is de podcast te snel of zijn er obstakels op straat waardoor ik vertraag. Gelukkig is er constant de prachtige soundscape van Michael Denny. Je kunt je looptempo afstemmen op de muziek. De routebeschrijving is heel helder, op één klein moment van verwarring na omdat een wasserette een andere naam heeft gekregen.

  Eijmers heeft een prettige vertelstem, ze is rustig en stelt je op je gemak. Af en toe is ze speels en verleidelijk, ze zet de wandeling neer als een vluchtig avontuur tussen haarzelf en de wandelaar, een geheim wat ze niet verder zal vertellen. Vreemdgaan is namelijk één van de manieren om uit je werkelijkheid te breken, stelt ze. Het kan een manier zijn om te ontsnappen, een uiting van die wens om te verdwijnen uit je dagelijks leven.

  In de podcast komen ook buurtbewoners aan het woord. Fragmentarisch vertellen zij over hun manieren van verdwijnen, maar ook over hoe de wereld die zij kenden verdwijnt. De buurt verandert langzaam, verschillende culturen komen en gaan. Op het Helena van Doeverenplantsoen luister ik naar een vrouw die vertelt hoe het plein steeds minder hecht en gezellig geworden is. Zij is de enige overgeblevene van een groepje actieve buren. Een stukje verderop zie ik een vrouw staan die het plein goed in de gaten houdt. Zou zij degene zijn naar wiens woorden ik nu luister? Ik besluit van niet, ze oogt te jong.

  Zo smelt de podcast soms naadloos samen met de stad om je heen. Dit zijn de mooiste momenten. Daarnaast zijn de interactieve momenten sterk: soms legt Eijmers je een keuze voor. Geloof je in een vooraf bepaalde blauwdruk voor je leven? Loop dan links langs de verkeerspaaltjes. Geloof je dat het leven een reeks van toevalligheden is? Neem dan de rechterkant. Uiteindelijk zitten er geen consequenties aan die de looproute veranderen, maar de interactiviteit van de podcast met de omgeving is leuk en houdt je scherp.

  De podcast onderzoekt verschillende manieren om te ontsnappen aan de werkelijkheid, midden in de stad. Dit thema wordt gekoppeld aan vreemdgaan, zelfmoord, de lichaamstaal van mensen die niet willen opvallen. Ook vraagstukken over privacy komen aan de orde. Kunnen we in deze tijd nog ‘off the grid’ gaan, met 140 vaste beveiligingscamera’s door de hele stad?

  De interviews met bewoners over de veranderende wijk en de stadsgeschiedenis komen hier nog bovenop. Het zijn absoluut allemaal interessante thema’s en vraagstukken voor een stadswandeling, maar voor 45 minuten is het wat overdadig. Hoewel het genieten is om de stad op deze manier te ontdekken, blijft de rode draad lang onduidelijk.

  Toch slaagt Firma MES erin om een sterk einde neer te zetten, waarin ze dichtbij de kern van het thema komen. Het laatste kwartier van de wandeling krijg je de vrijheid om je eigen route te kiezen. Eijmers probeert me langzaam te verleiden om een onbekende weg in te slaan, om altijd te blijven lopen en misschien wel helemaal te verdwijnen. De aanzwellende soundscape klinkt vol hoop.

  Zo laat Firma MES je stilstaan bij het verlangen om te ontspannen aan je leven, of om ergens helemaal opnieuw te beginnen. Een andere werkelijkheid zal altijd blijven lonken, en dat idee is net zo geruststellend als verontrustend. Wat je er ook mee doet, dat verlangen mag er zijn, zo concludeert Eijmers haar verhaal.

Bekijk meer over wandel podcast De Affaire