fbpx
Geplaatst op: 25 May 2019

ACTEUR DAAN VAN DIJSSELDONK AAN HET WOORD OVER TECH III EN 10 JAAR FIRMA MES

Alleen op toneel, hoe is dat voor jou?
Ik heb het één keer eerder gedaan in een jeugdtheatervoorstelling en dat beviel me eigenlijk heel goed. Alles in de hand hebben, zelf het tempo bepalen, maar dat is natuurlijk ook wat het spannend maakt. Het komt op jou aan, als jij niks doet gebeurt er letterlijk niks. Dit keer is het wel anders omdat het allemaal ‘halve telefoongesprekken’ zijn die ik in m’n eentje speel, dus dat maakt het spelen van een boog nog lastiger. Maar ik krijg door dit project ook weer meer zin om na de zomer met Roos en Lindertje in De gijzeling te gaan spelen.

Jij speelt geen robot in tegenstelling tot de dames. Welke rol speelt technologie in TECH III?
Nee klopt, tja ik had gewoon een andere associatie met het thema. En om eerlijk te zijn was mijn fascinatie voor Locke (het is een bewerking van een filmscript) al geboren voor het idee van TECH er was. Maar ik vond het naadloos aansluiten, omdat het onder andere laat zien in wat voor krankzinnige situaties techniek ons brengt. Techniek is voor een deel een poging van de mens om zich niet neer te leggen bij zijn gebrekkigheid, zijn onkunde, en uiteindelijk zijn sterfelijkheid. Maar hoe hightech we de wereld ook maken: er zijn grenzen aan wat we kunnen. Ik vind dat deze tekst dat mooi laat zien. En in dit geval valt het ook mooi samen met de man in het stuk die zelf ook denkt alles te kunnen beheersen en ook dat blijkt niet altijd zo te zijn.

Wat kan het publiek verwachten?
Ik heb gisteren de eerste voorstelling gespeeld, en volgens mij zagen mensen een spannende voorstelling waarin je op het puntje van je stoel zit om te weten hoe het verdergaat. Gaat het lukken? Wat zegt die persoon aan de andere kant van de lijn? Ook merk ik dat de voorstelling herkenbaar is: iedereen kent stress-situaties, iedereen kent gestresste telefoongesprekken, irritante mensen aan de andere kant, iedereen herkent zijn eigen ongeduld.

Wat is jouw hoogtepunt uit 10 jaar Firma MES?
POEEEEEE. Voor mij zijn dat, naast alle geweldige mensen met wie we werken en de lol die we hebben, de momenten dat je een voorstelling speelt en alles samenvalt. Op de toneelschool leerden we dat zo’n moment maar één keer in de zeven jaar gebeurt: ik ben blij dat ik dat al veel vaker heb meegemaakt gelukkig. De première van VOLG was zo’n moment: het publiek zat helemaal in onze vingers. Sommige avonden RISHI hoorden daarbij, vaak ook de nagesprekken. Maar ook tijdens TROEP, IJS&VIS en de rondleidingen in Club Mayfair zijn me heel dierbaar. En als ik er nog eentje mag noemen: toen ik naar De Affaire ging kijken. Een project waar ik voor het eerst niks mee te maken had. Het was heel tof om de kwaliteiten van mijn collega’s daar in volle glorie te kunnen bekijken zonder dat ik er iets mee te maken had :-).

TECH III is nog te zien als onderdeel van de triple bill. Deze vindt plaats op 28, 29 & 30 mei in Zaal 3 Den Haag (alleen nog kaarten voor 30 mei) en op 4 juni in Theater Bellevue, Amsterdam.